De AEX-index van het Damrak in Amsterdam sloot 7,60 punten, ofwel 2,2 procent, lager op 334,82 punten. De MidKap-index daalde 1,5 procent tot 585,96 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,7 tot 2,5 procent.
,,In het algemeen is het nog steeds de periferie waar alle focus op gericht is. Iedereen is wat nerveus. Daardoor ligt de hele markt in Nederland ook onder druk”, zei een handelaar in Amsterdam. Hij doelde met ‘de periferie’ op de zwakkere broeders van de eurozone. De angst dat de Europese schuldencrisis over zal slaan van Ierland naar andere landen in de eurozone, laaide dinsdag weer op.
ING onderin
Bank en verzekeraar ING stond onderin de AEX met een min van 5,8 procent. Verzekeraar Aegon verloor 4,1 procent. MidKapper SNS Reaal, ook een combinatie van een bank en een verzekeraar, daalde 3,7 procent. Europese branchegenoten als HSBC, Barclays, Commerzbank, BNP Paribas, Société Générale leverden 1,5 tot 4,7 procent in.
De ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland deden het sentiment geen goed. Noord-Korea vuurde tientallen granaten af op een Zuid-Koreaans eiland. Volgens de handelaar was dit echter niet de hoofdreden voor de onrust.
Groei economie VS
Beleggers legden een meevallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie naast zich neer. Volgens de jongste raming is de grootste economie ter wereld in het derde kwartaal met 2,5 procent op jaarbasis gegroeid. De eerste raming van de groei was 2 procent. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie slechts 1,7 procent.
SNS Securities raadde aandeelhouders van Draka aan om hun winst te nemen. Het aandeel was maandag 27 procent gestegen nadat de overnamestrijd rond het bedrijf een nieuwe fase was ingegaan door een bod van het Chinese Xinmao. Draka daalde dinsdag 1,7 procent.
RealDolmen
De Belgische automatiseerder RealDolmen liet weten met verschillende branchegenoten gesprekken te voeren over een overname of fusie. Topman Bruno Segers noemde onder meer de Nederlandse automatiseerders Ordina en Qurius. De aandelen van de twee bedrijven schoten hierna omhoog. Qurius sloot uiteindelijk 3,3 procent hoger, terwijl het aandeel Ordina 3,5 procent verloor.
De euro verloor flink terrein op de dollar. De Amerikaanse munt bevestigde daarmee de status als veilige haven in onzekere tijden. De Europese munt noteerde 1,3370 dollar, tegen 1,3610 dollar aan het eind van de handel op maandag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl